Cerinte obligatorii de pregatire

CERINTE OBLIGATORII de pregatire pentru certificarea conducatorilor de ambarcatiune de agrement:

CLASA A
(1) Certificatul de conducator de ambarcatiune de agrement clasa A se poate obtine prin examen de catre orice candidat care indeplineste urmatoarele conditii:
a) detine certificatul de conducator de ambarcatiune de agrement clasa B emis conform prevederilor regulamentului, de minimum 2 ani;
b) detine adeverinte valabile de absolvire a cursurilor de pregatire, prevazutein anexa nr. 2 la regulament.
(2) Certificatul de conducator de ambarcatiune de agrement clasa A se poate obtine din oficiu de catre orice candidat care indeplineste urmatoarele conditii:
a) detine certificatul de conducator de ambarcatiune de agrement clasa A, emis in conformitate cu prevederile Ordinului ministrului lucrarilor publice, transporturilor si locuintei nr. 417/2002 pentru aprobarea Regulamentului privind obtinerea certificatelor internationale de conducator de ambarcatiune de agrement;
b) detine adeverinte valabile de absolvire a cursurilor de pregatire, prevazute in anexa nr. 2 la regulament.

CLASA B
Certificatul de conducator de ambarcatiune de agrement clasa B se poate obtine prin examen de catre orice candidat care are varsta minima de 18 ani si indeplineste urmatoarele conditii:
a) detine certificatul de conducator de ambarcatiune de agrement clasa C sau clasa D, de minimum 2 ani;
b) a promovat un curs de specializare;
c) detine adeverinte valabile de absolvire a cursurilor de pregatire, prevazute in anexa nr. 2 la regulament;
sau
a) detine brevetul de comandant, ofiter secund sau brevetul de ofiter de punte;
b) detine adeverinte valabile de absolvire a cursurilor de pregatire, prevazute in anexa nr. 2 la regulament;
c) atestarea se face prin examen de diferenta.

CLASA C
(1) Certificatul de conducator de ambarcatiune de agrement clasa C se poate obtine prin examen de catre orice candidat care are varsta minima de 18 ani.
(2) Certificatul de conducator de ambarcatiune de agrement clasa C se poate obtine prin examen de diferenta de catre orice candidat care detine certificatul de conducator de ambarcatiune de agrement clasa D.
(3) Certificatul de conducator de ambarcatiune de agrement clasa C se poate obtine din oficiu de catre orice candidat care detine brevetul de: comandant, ofiter punte secund, ofiter punte, capitan maritim portuar ori de ofiter punte maritim portuar sau certificat de capacitate de: sef de echipaj maritim, conducator de salupa maritima ori de timonier maritim.

CLASA D
(1) Certificatul de conducator de ambarcatiune de agrement clasa D se poate obtine prin examen de catre orice candidat care are varsta minima de 18 ani.
(2) Certificatul de conducator de ambarcatiune de agrement clasa D se poate obtine prin examen de diferenta de catre orice candidat care detine certificatul de conducator de ambarcatiune de agrement clasa C.
(3) Certificatul de conducator de ambarcatiune de agrement clasa D se poate obtine din oficiu de catre orice candidat care detine brevet de: capitan fluvial categoriile A si B, ofiter punte fluvial ori de timonier fluvial sau certificat de capacitate de: sef de echipaj fluvial, conducator de salupa fluviala ori de timonier fluvial.

 

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Nr. crt.

MODUL

TEMETICA CURSULUI

NUMĂR ORE

TEORETIC

PRACTIC

TOTAL

1.

 

Deschiderea si organizarea cursului

1

0

1

2.

Colreg si RND

Generalitati. Domeniu de aplicare. Definitii generale. Reguli de guvernare si de drum. Comporterea navelor care se vad. Responsabilitati reciproce. Conducerea navelor pe vizibilitate redusa. Lumini si semne. Semnale sonore si luminoase.

7

0

7

3.

Marinarie

Descrierea ambarcatiunii de agrement. Compartimentarea. Instalatii de legare, ancorare, remorcare, guvernare ale ambarcatiunii. Parame si folosirea lor la bordul ambarcatiunii. Matelotaj.

2

4

6

4.

Manevra navei

Efectul de guvernare a carmei. Efectul de guvernare al elicei. Efectul combinat al carmei si elicei si influenta lui asupra guvernarii ambarcatiunii.

Manevra ambarcatiunii: acostare, ancorare, remorcare, legare la geamandura, plecare de la locul de stationare (ancora, geamandura, acostare etc.)

Manevra de om la apa

2

4

6

5.

Vitalitatea ambarcatiunii de agrement

Instalatii pentru asigurarea vitalitatii:

          De santina

          De stins incendiul

Gauri de apa si combaterea lor.

1

1

2

6.

Conduita in situatii speciale

Mijloace individuale si colective de salvare.

Principii generale de supravietuire.

Prevenirea poluarii mediului marin

2

 

2

TOTAL ORE

15

9

24

Leave a Reply